Σάββατο 29 Αυγούστου 2015

Όρθρος και Πανυγηρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία

Μνήμη δικαίου μετ᾽ ἐγκωμίων· σοὶ δὲ ἀρκέσει ἡ μαρτυρία τοῦ Κυρίου Πρόδρομε ἀνεδείχθης γὰρ ὄντως καὶ Προφητῶν σεβασμιώτερος, ὅτι καὶ ἐν ῥείθροις βαπτίσαι κατηξιώθης τὸν κηρυττόμενον· ὅθεν τῆς ἀληθείας ὑπεραθλήσας, χαίρων εὐηγγελίσω καὶ τοῖς ἐν ᾅδῃ, Θεὸν φανερωθέντα ἐν σαρκί, τὸν αἴροντα τὴν ἁμαρτίαν τοῦ κόσμου, καὶ παρέχοντα ἡμῖν τὸ μέγα ἔλεος.
Με λαμπρότητα και τη συμμετοχή πολλών προσκυνητών εορτάσθηκε η Αποτομή της Τιμίας Κεφαλής του Αγίου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Νικήσιανης της Ιεράς Μητροπόλεως Ελευθερουπόλεως
Το πρωΐ του Σαββάτου 29 Αυγούστου 2015, κυριωνύμου ημέρας της εορτής, τελέσθηκε ο Όρθρος και η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νειλουπόλεως κ. Γενναδίου, του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, μετά από πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ελευθερουπόλεως κ. Χρυστοστόμου, με τη συμμετοχή του Ηγουμένου της Ι. Μονής Αρχιμανδρίτου π. Αθηναγόρα Ριγανά.
Στο θείο κήρυγμα του ο Σεβασμιώτατος κ. Γεννάδιος μίλησε για τη μεγάλη αυτή η ημέρα της Ορθοδοξίας, κατά την οποία γιορτάζουμε και πανηγυρίζουμε τον ατιμωτικό και φρικτό θάνατο ενός ανθρώπου, και αυτό είναι το παράδοξο στην ανθρώπινη λογική και αποτελεί πρόκληση στον σημερινό αγώνα.



"Ποιο είναι το νόημα της εορτής και τα πάντα ευφραίνονται και αγάλλονται και φεγγοβολούν; Έχει να κάνει με την πίστη στην Ανάσταση του Χριστού" είπε ο Μητροπολίτης και αυτό το νοηματοδοτεί.
Είναι αρκετά επίκαιρο το σημερινό διαχρονικό μήνυμα της παρουσίας του Αγίου Προδρόμου στη ζωή μας, είπε, διότι ο Άγιος υπήρξε μεγάλος μάρτυρας και υπερασπιστής των ιδεωδών που πίστευε, των ηθικών και πνευματικών αξιών του νόμου του Θεού που υπερασπίστηκε και έχυσε το αίμα του.
Σήμερα είναι επίκαιρος όσο ποτέ άλλοτε ο επαναπροσδιορισμός των πνευματικών μας αξιών που χάνονται και ο επαναπροσδιορισμός των προτεραιοτήτων της ζωής μας, από τα οποία πάσχουμε υπογράμμισε και ευχαρίστησε τον Ηγούμενο και τους πατέρες της Μονής για τον αγώνα τους στην Ιερά Μονή, στο πνευματικό ορμητήριο όπως το χαρακτήρισε, και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χρυσουπόλεως κ. Χρυσόστομο για την πρόσκληση του.
Στην Ιερά Πανήγυρη παρέστησαν εκπρόσωποι των στρατιωτικών, αστυνομικών και πολιτικών αρχών της περιοχής ενώ μετά την Θεία Λειτουργία παρετέθη εόρτιος τράπεζα με την παραδοσιακή φασολάδα.





















1 σχόλιο:

  1. - Δεν περνάς κυρά Μαρία, δεν περνάς, δεν περνάς! - Θα υπάγω στα καντήλια, δεν περνώ, περνώ!
    http://xairete.blogspot.gr/2015/08/blog-post_42.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή